9/2

LörDag 9

Idag var vi på ett sjukhus.
Vi åkte iväg till ett stort missionssjukhus några mil bort. Det var som ett eget litet samhälle som hade byggts upp runt just sjukhuset.

Vi fick träffa några svenskar som arbetat där från och till i många år och de visade oss runt på området. Det är otroligt vad folk blir sjuka och hur de inte har råd att betala för sin vård. De sa att det kostar 500-1000 TSh att få träffa en läkare och detta är egentligen inte jämförbart, men det är typ 3-6 kr. Enligt staten är minimilönen per månad 80,000 TSh, men många lever på mycket, mycket mindre än detta och i många fall är det svårt att förstå hur folk överlever.

Det finns knappt gips och kryckor att få tag i här, så bryter du något får du ligga i sträck i typ 6-8 veckor. Det går verkligen inte att beskriva, men de hade ingenting på sjukhuset.  De hade i princip inga handskar, knappt någon handsprit eller andra desinfektionsmedel och det var ju så klart svinvarmt och massa djur överallt. Helt ofattbart.

image448

Insyn i en sjukhussal

image445

Här fick några barn känna lite på mitt hår. Det tyckte de var mycket spännande.

image446

Som sagt, mycket spännande :)

image447

Pose-iga ungar

Vi har blivit ganska bra vänner med några av guiderna nu och igår fick två av dem som har småbarn hemma några barnpussel i present av oss. Pussel finns inte här nere, så det tog ett tag innan de fattade hur det gick till, men idag stog ed och övade på motorhuven medan de väntade på oss.
De tyckte det var jättekul :)

Häromkvällen bastade vi, jag tror jag glömde skriva det, och guiderna hade lovat att vara med. De kom sen inte eftersom det var så mycket snack på TV om regeringen och presidentens avskedanden.
Vi trodde inte de brydde sig så mycket om att de missat det, men idag berättade Freddy och Bashiri att de va jätteledsna över att ha missat det och att de hade ringt till personalen på Tazengwa och bett dem elda på den idag också så att de fick testa :)
Så på kvällen fick de låna badbyxor och så gick vi in och satte oss. Efter en stund slängdes det på vatten och det blev nog lite väl mycket, så när det slog till och blev jättevarmt kastade sig Freddy och Bashiri ner på golvet och såg helt vettskrämda ut!
Det hade blivit så varmt och svårt att andas så plötsligt att de nästan trodde att vi försökte döda dem, sa de :)

Sen gick vi och badade i poolen och först var de lite osäkra eftersom ingen av dem simmade särskillt bra, men efter ett taghundsimmade de glatt runt med oss andra och lekte med i våra påhittade bollsporter :)

image449

På kvällen åkte vi hem till vår ena koordinator, Isack, och åt middag. Vi var typ 30 pers i ett litet rum och försökte äta. Det gick faktiskt ganska bra, men det var sjukt trångt :)

image444

När vi var på väg att gå gick strömmen (som den gör i alla fall nån gång om dagen här), så vi fick famla i mörkter ut till jeeparna.
På väg ut var jag jättenära att trampa på en orm.
Här är det spännande mest hela tiden :)

Shikamoo - Respektfull hälsning
Marhaba - Svar på föreg.

Kommentarer
Postat av: Hanna

hahahah säger hon som just kom hem från en 2 veckors helguidad tur i AFRIKA!! wow amanda du är svår att tillfredsställa :)

Men du har chansen att uppleva detta själv, i år kommer europride till stockholm!! 10 dagars kalas och den maffigaste paraden någonsin. Vad säger du, ska vi inte åka upp och blotta tuttarna?? ;D

2008-03-02 @ 11:31:18
URL: http://njorun.blogg.se
Postat av: Hanna

Åh, men då kan vi inte låta dem vänta mycket längre!
Spektaklet äger rum från den 25 juli till den 3 augusti. Har inte riktigt fått kläm på vilken dag paraden äger rum men den brukar ligga vid sista helgen.

2008-03-02 @ 12:24:25
URL: http://njorun.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0